BIOGRAFIE

1965 - Ad Visser (geboren Amsterdam, 28 april 1947) maakt met zijn avant-garde poptrio BLURP opnamen voor de Avro-tv. Ad zingt als sinher-songwriter zijn eigen Nederlandse teksten die door de AVRO-leiding te heftig bevonden worden. Het programma wordt op de uitzendavond tegengehouden.

1967 - Hij maakt de plaat: Iek, I'm a freak & Squafreckleman comes back als Adjéèf the poet met de door hem opgerichte Avant--garde popformatie ADJÉÈF THE POET, HIS GIRL(S), HIS FRIEND(S) & THE REST OF THE WORLD(S). Hij is popdichter en radiodeejay met zijn programma SUPERCLEAN DREAMMACHINE. Hij ontwikkelt, produceert en presenteert dit programma waarin hij individualisten in de pop laat horen. Vooral Synthesizerpop en Symfonische rock krijgen zo voor het eerst airplay. Hij mixt de nummers aan elkaar, een op dat moment onbekend fenomeen en voegt ze aaneen met tussenstukken die hij zelf als musique-concrete ter plekke componeert en spreekt daarbij met magisch omfloerste stem. SUPERCLEAN DREAMMACHINE wordt als totale tegenhanger van de hitparades een kult-hit bij vooral studenten, trendy jongeren, innovators en progressieve pop liefhebbers. Het programma zal zo'n 15 jaar blijven en zich vast vestigen in de populariteit-polls . Onder de naam SUPERCLEAN DREAMMACHINE zal hij later ook optredens doen. 1968 - 1973 Ad manager voor Phonogram (Philips record company) (NL) van Island records, Vertigo records, Philips records.

1970 - De AVRO begint op 22 september met het uitzenden van Toppop, het popprogramma waarvan Ad Visser 15 jaar presentator zal blijven. Hij wordt jaar na jaar in de populariteitspolls verkozen tot nummer 1 tv-presentator. Tussen 1970 en 90 presenteert hij daarnaast nog tientallen andere tv-programma's en series die buiten dit overzicht zijn gelaten.

1974 - Hij bedenkt en produceert het album ZING JE MOERSTAALl waarin literatuur en pop worden samengebracht. Het project wordt door de CPNB geadopteerd voor: De Boekenweek
Het levert voor Ad zijn eerste gouden album (als producer) op en "Terug naar de kust" wordt een hit.

1975 - Vanaf april brengt Visser zijn talrijke creatieve projecten onder in een eigen productie-maatschappij. Daarnaast schrijft hij over muziek en film in vaste columns in dag en weekbladen. En doet verschillende radioprogramma's op wekelijkse basis. Studeert marketing.

1980 - Ad Visser krijgt de prestigieuze prijs: DE ZILVEREN HARP voor zijn muziek voor het album: TWEE LEVENS (teksten:Sietze Dolstra)


Later zal hij nog twee interessante prijzen ontvangen: 
Datzelfde jaar nog HET ZILVEREN OOG voor zijn tv-presentatie en een jaar later:
DE GOUDEN COQ D'HONNEUR (uitgereikt door Genootschap van de Reclame) voor bijzondere live-evenementen.

1981 Bestuurslid & campagneleider van 76 tm 81 in SIRE: De Stichting Ideele Reclame - vanuit motivatie voor sociale marketing. Hij maakt album Het geheim van de wonderlijke Kubus.

1982 - Ad Visser noemt zich nu Multi-Media Performer.
Hij maakt zijn eerste Multi-Media project: > SOBRIETAS - 1982 Amsterdam, Munchen, Milano, Roma, Verona, Los Angeles. Dit bestaat uit de door hem geschreven roman SOBRIETAS (Meulenhoff) plus het bijbehorende LP-album met zijn synthesizermuziek (CBS)dat de soundtrack van het boek vormt. Het album wordt in 18 landen uitgebracht. Van het album komt de single Giddyap a gogo, waarvoor Ad als zanger Daniel Sahuleka heeft gevraagd. Dankzij de bestseller schrijver Erich Von Daniken (Waren de Goden kosmonauten?) verschijnt de roman SOBRIETAS in het duits bij de befaamde uitgeverij: Heyne Verlag (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland). Het boek behaalt in Nederland de boeken top tien en Album en Single de hitparade. In Italië is SOBRIETAS een Top 3 hitparade succes.

1983 - GIDDYAP A GOGO wordt een hit. Uniek 2 januari Toppop: Visser als artiest en presentator dubbel te zien en te horen in eigen tv-programma. In Italie staat Visser o.a. in de stampvolle legendarische Arena Van Verona het ultieme Romeinse opera-theater voor 22000 bezoekers en live uitgezonden op tv, vanwege de maandenlange hitparade-top 5 positie van Giddyap a gogo. Ad bedenkt, componeert en produceert 2 tv-poppenseries: De Briljantinoos en n.a.v. het succes van deze serie volgt snel daarnaast Guus & Truus. Ad doet tevens de stemmen en maakt feuilletonversies (Televizier) en grammofoonplaten-producties.

1984 - > THE SENSITIVE UNIVERSE -1984 Amsterdam Planetarium
Visser maakt een speciale live-show van SOBRIETAS met 1100 projectoren in het Planetarium te Amsterdam. Hij vertelt het verhaal, speelt muziek en de airbrush artiest Chasch Coeny, die ook album en boekcover ontwierp, creëert bijzondere science fiction landschap-projecties voor deze performance-serie.


THE SENSITIVE SOFTWARE - 1984 Amsterdam, Rai Een Multi-Media Performanceserie i.s.m. Apple Computers ter introductie van de legendarische MAC computer met z.g. muis-bediening.


1985 - Visser stopt met het presenteren van Toppop ....
1 jaar van te voren vertelt Ad de AVRO dat hij nog een laatste jaar Toppop wil presenteren en dan definitief stoppen. Hij heeft het dan precies 15 jaar gedaan en dat vindt hij een mooi moment voor een slot. Ook wil hij geleidelijk zijn radioprogramma's beëindigen. Hij heeft dan al zo'n 20 jaar wekelijks radio gemaakt met jarenlang meerdere vaste programma's per week. Hij stopt met alle activiteiten om zo geheel opnieuw te kunnen beginnen. Hij heeft nl een leefsysteem ontworpen > THE HAPPY LIFE GENERATOR om persoonlijkheid en creativiteit voortschrijdend dieper tot ontwikkeling te brengen in relatie tot de maatschappij en daar gaat hij naar leven. Daarvoor is echter een verse maatschappelijke start nodig.

1986 - Voor de sector Kunst van de Avro bedenkt, produceert en presenteert Ad enkele tv-programma's rond Ton van Duinhoven, Jeroen Krabbe en Peter Faber.

1987 - Visser maakt een nieuw Multi-Media project: > HI-TEC HEROES -1987 Nederland, tour.
Dit keer bestaande uit een CD-album en theaterprogramma. Het thema is de moderne Technologie. Op Ad's single NO NEWS FROM THE WESTERN FRONTIER, dat de hitparade haalt, neemt befaamde Gary Brooker van Procol Harum (A whiter shade of pale) de zang voor zijn rekening.

1988 - Serie-performances: THE TALKINGHEAD EXPERIENCE - 1988 Amsterdam, Rai
Muziekperformance van Ad plus zijn live gesprekken met een 4 meter hoog 3 dimensionaal hoofd waar via videotechnieken een levend hoofd van wordt gemaakt dat door een acteur direct live met gezicht & stem inhoud wordt gegeven.

Exclusief voor deze performance verschijnt de nieuwe CD: THE SOUND OF BLUE (Art & Science)

1989 - Live Multi-Media Performances in binnen en buitenland met unieke objecten
> HI-TEC HEROES - 1989 Paris, Cites des Sciences. p uitnodiging van het Min. van Economische Zaken in het Cités des sciences te Parijs. Tot 2002 zal Ad Visser ruim 25 bijzondere serie-projecten ontwikkelen en in optredens internationaal uitvoeren. (Zie lijst hiervan op www.advisser.nl)

 

Zoals:
>THE SENSITIVE CAR - 1989 Amsterdam, Rai Een BMW 850 veranderd tot sensorisch gestuurd muziekinstrument waarop Ad solistisch musiceert begeleid door zijn uitsluitend uit machines bestaande: Amsterdam Computer Ensemble

 

1990 - > AMSTERDAM COMPUTER ENSEMBLE,1990 Amsterdam, Geneve, Madrid, Aranjuez
CD-album: HI-TEC CLASSICS Ad Visser creëert voor dit album de nu permanente "groep"
THE AMSTERDAM COMPUTER ENSEMBLE. Deze groep bestaat echter niet uit mensen maar uitsluitend uit computers. Het album behaalt de hitlijst en is daarmee de eerste groep die alleen uit computers bestaat en niet uit mensen die in de hitparade verschijnt Officiële lanceringsparty van Cd-project in Concertgebouw - Amsterdam. TV-special opgenomen in Madrid en Aranjuez (AVP/AVRO)

> BERLIN BLUE WONDER - 1990 Berlin, Halle 1 Serie muziek-performances met robots en laserharp.

> THE SENSITIVE LASER - 1990 Berlin, Halle 1 Serie muziek-performances met harp van laserstralen.

1991 - De Multi-media performances:
> HEART OF STONE - 1991 Utrecht Jaarbeurs performance met instrument gemaakt van platen beton in hartvorm.

> XEDOFONE - 1991 Amsterdam Rai serie performances met een uit autodelen 7 meter lange digitale didgereedoo

> THE SOUNDCAGE - 1991 Frankfurt, Halle 5 Grote afgesloten box waarin publiek een mini-concert kan volgen van Ad in een kooi begeleid door zichzelf op videobeeld met virtuele computer-animatie instrumenten


1992 - De Multi-media performances:
> THE SENSITIVE SATTELITES - 1992 Geneva, Palais d'expo Muziekperformances met instrument van sattelietschotels.


> DIE ENTHOLUNG - 1992 Karlsruhe, Mercedes Benz Werke Muziekperformance op gitaar, Ace en fabrieksrobots. Hij bedenkt en produceert het CD album NATUURLIJK NEDERLANDS waarbij nederlandse artiesten als Freek de Jonge, Adele Bloemendaal e.v.a. over de natuur zingen. Het wordt tevens een TV project.

1993 - De Multi-media performances:
> VIRTUAL VIPS - 1993 Amsterdam Rai - Muziek en gesprekken van Ad met 3-dimensionale video-illusie wereldsterren.

 

> THE PERFECT WORD - 1993, Amsterdam Rai - Verleiding in Muziek, Woord en Computer.
Hij ontwikkelt,produceert en presenteert de 7 delige tv-serie LETTERLAND waarin kinderen live hun eigen poezie uitvoeren.

1994 – Introductie in Jaarbeurs-Utrecht op de Megafestatie voor een publiek van duizenden jongeren. Ad's nieuwe project AD VISSER'S BRAINSESSIONS. Het is bijzondere muziek die rechtstreeks de hersenactiviteit beïnvloedt en de bewustzijnsstaat van de luisteraar verandert in de z.g. Alpha-staat, waardoor diepe ontspanning en geestelijke helderheid ontstaat. Het project wordt gesteund door diverse experts en vooraanstaande wetenschappers. Hoewel het project aldaar voor het eerst in een serie performances plaatsvindt gaat het gerucht als een lopend vuurtje en is een instant succes.


> BULLDOZER BALLET - 1994 Prins Clausplein Muziekperformance van Ad plus ACE plus ballet van Bulldozers


> THE SENSITIVE BRAIN - 1994 Utrecht, Jaarbeurs Hal - Brainsessions: Zie beschrijving hierboven!


> THE SENSITIVE HALL - 1994 Utrecht, Jaarbeurs Hal waarin publiek "per ongeluk" virtuele muziekinstrumenten triggert


1995 - AD VISSER'S BRAINSESSIONS de CD verschijnt met de muziek en de methode. In De TV-SHOW van IVO NIEHE speelt Ad live in de uitzending 25 willekeurig door Niehe uit het publiek gekozen personen in de Alpha-Staat, die daarna door Niehe worden ondervraagd. Het album wordt een succes, behaalt de gouden status en de tweede plaats in de hitlijsten.
Hij gaat op tournee en reist de halve wereld af. Het CD album THE CRY OF BLUE verschijnt exclusief voor de theaterperformance-serie PROFESSOR'S, GURU'S, GENIEËN & CLOWNS! Dit wordt een meerjaren-project waarbij hij in een performance-series in nederlandse theaters samenwerkt met hiervoor door hem uitgenodigde vooraanstaande wetenschappers. (Prof.dr. D. Knook, Prof. A.v.d.Meyden, Prof. dr. A. Roobeek e.a.)


> THE SENSITIVE PERSONALITY - 1995 Hannover, Messe: Virtual-reality live performance-serie


1996 - > CANNES MON AMOUR - 1996 Cannes, Theatre Miramar BRAINSESSIONS op het MIDEMFESTIVAL


> XEROCLASSIQUE - 1996 Amsterdam, Rai Het live muzikale leven van Digital Engineering Copiers.

1997 - Op de Dam in Amsterdam geeft Ad de performance > DE CONTRAMBAS - 1997 Amsterdam, Dam met een tram waarvan hij een muziekinstrument heeft gemaakt. Via een boven Amsterdam rondcirkelend vliegtuig met een steunzender wordt het live op Radio 538 uitgezonden.


> THE SENSITIVE PAPER - 1997 Zulpich, Papierwerke - multi-media performance met digitale instrumenten van papier.


De CD: AD VISSER'S BRAINSESSIONS II verschijnt en later dat jaar de CD: AD VISSER'S ZAP CULTURE BUDDHA met o.a. de rap-opera single Head Over Heels; een duet met de internationale opera-sopraan ELENA. AD VISSER'S BRAINPROJECT: serie van 45 liveperformances speciaal voor jongeren in Utrecht - De Jaarbeurs.

1998 - De AVRO viert het 75-jarig bestaan. Nog eenmaal presenteert Visser een speciale editie van TOPPOP. Het wordt een legendarische uitzending. De dagbladen pakken hier extreem groot (hij vindt te groot) over uit.


> 747 AIRBUZZ - Amsterdam, Schiphol
Multi-Media performance op Schiphol, waarbij hij van een Boeiing 747 een muziekinstrument maakt.mmv:Operakoor & opera-sopraan ELENA

 

AD VISSER'S BRAINSESSIONS FOR STUDYPOWER - Nieuwe vorm van Brainsessions die kennis opnemen en leren versnelt.Deze serie live-sessions wordt i.s.m. de universiteiten van Leiden en Utrecht gerealiseerd.


Aansluitend op zijn live-brainsessions verschijnt de CD: AD VISSER'S BRAINSESSIONS: THE SPECIAL SESSION!

 

1999 - AD VISSER'S KAMASUTRA EXPERIENCE verschijnt. Deze CD met muziek en methode kan het sexleven van de luisteraar/beoefenaar wezenlijk verdiepen. Ook dit album beïnvloedt rechtstreeks de hersenactiviteit van de luisteraar. Vanuit ludieke gronden richt Ad de 20 persoons muziekformatie:


AD VISSER'S AMAZING UNFORGETTABLE INCREDIBLE 70'S PARTY!
op. Met slechts enkele exclusieve optredens per jaar wordt zijn hele Toppop Disco & Glamrock periode door Ad vrolijk geparodieerd. Perfecte live muziek (Ad mede Zang en gitaar) in kleding van toen inclusief plateauzolen, de originele videoclips, Big sound!

2000 - Toppop en Ad worden respectievelijk gekozen tot PROGRAMMA en "PRESENTATOR van de EEUW". Uit handen van de AVRO directie ontvangt hij deze prijs.
AD VISSER'S BRAINSESSIONS FOR CREATIVITY - Eerste live performances van zijn nieuwe ontwikkeling in Brainsessions waarin de creativiteit rechtstreeks wordt gestimuleerd.
Tevens bizondere AD VISSER'S BRAINSESSIONS FOR CREATIVITY IN THE KROLLER-MULLER MUSEUM (Zie www.advisser.nl)

2001 - Ad lanceert zijn 25e live Multi-Media Serie performance:
> THE CAR-PHILHARMONIC-ORCHESTRA - 2001 Amsterdam, Rai
9 tot 16 auto's zijn veranderd tot muziekinstrument en worden door Ad met een groep van klassieke muzikanten en twee opera-zangeressen bespeeld in een serie verassende performances.


2002 - december - Lancering van THE INNER JOURNEY. Een unieke CD-BOX met 16 nieuwe CD's. (prijs: 232 euro)
Het is een introductie tot belangrijke delen van de Oosterse filosofie en westerse spiritualiteit. Elke CD voorziet Ad van een muzikale bijdrage en gesproken inleiding met zijn visie tot ieder onderwerp. De delen zijn: Mantra, Reiki, Chakra, Tantra, Meditatie, T'ai Chi, Feng Shui, Zen, Trance,Tarot, Sjamanisme, Healing, Innerlijk Kind, Engelen, Astrologie en Ontspanning. Aan het project werken internationale artiesten mee. Het project behaalt de gouden status.

2003 - AD VISSER'S BRAINSESSION FOR CREATIVITY IN THE KROLLER-MULLER MUSEUM.
Op het Gala Van De Dood ter gelegenheid van de BOEKENWEEK en op het reizende theaterfestival DE PARADE verschijnt Ad voor het eerst onverwacht in z'n nieuwe/oude gedaante als SINGER/SONGWRITER! Na tientallen jaren met zijn electronische muziek keert Ad terug naar de bron van zijn eigen muzikale geschiedenis als singer-songwriter. One man, One guitar! Scherpe en soms humoristische beschrijvingen van de huidige samenleving in de Nederlandse teksten. Songs van Gazastrook tot Gooise Matras.


Titel van het 1e project en CD die op 15 november verschijnt:
HEFTIGE VERHALEN UIT EEN OVERSPANNEN SAMENLEVING                                                       Het schrijven en performen van zijn literaire nederlandstalige songs vindt Ad het belangrijkste en interessantste dat hij doet. Nu en in de toekomst.


2004 - Op De Nacht van de Filosofie brengt Ad de eerste delen van zijn unieke gedicht en lied: DE PARADE VAN DE HEMELSE TRAGEDIE ten gehore, een epos over het zoeken van de mens naar geluk en greep op het leven. Hij zet zijn 1050 verzen op muziek en zo ontstaat een lied van 8 uur en 39 min. en 39 sec. Hij experimenteert dat jaar met top-musici op De Parade met live-vormen van deze song. Er zullen de komende jaren nog vele andere vormen volgen.

 

2005 - DE PARADE VAN DE HEMELSE TRAGEDIE verschijnt in boekvorm.
Start van het project: BRAINSESSIONS AROUND THE WORLD
Diverse Live-sessions door Ad o.a. in Sri Lanka en aansluitend op de Maladiven.

 

2007 - Ad schrijft een 2 uur durende One Man Show: F#ck the 70's! En speelt deze in een Nederlandse theatertour. Hij speelt vervolgens een duo-theaterprogramma met theatermakers als Jan Jaap v/d Wal, met Raoul Heertje en in België met Wim Helsen.

 

2008 - THE PARADISE-MACHINE Kunstproject van Ad en Melanie Visser (zijn vrouw) in museum BOIJMANS VAN BEUNINGEN te Rotterdam. (zaal met Melanies art & Ad's muziek plus live-performance)

 

(juli) Start van 84 nieuw opgenomen TOPPOP afleveringen met vintage-materiaal & comedybenadering. Ad als  Titel: TOPPOP: THE GOLDEN YEARS (NPS – Ned 3 & Cultura 24)

(October) Theatertour met One Man Show door Belgie (Start: Arensbergschouwburg te Antwerpen.)

 

2009 - Vervolg theatertour met One Man Show door Belgie

 

TOP OF FLOP tv-serieprogramma PAUL DE LEEUW & CHIEL BEELEN met AD als vast Panellid.

Jaar van museum-projecten: Joods Historisch Amsterdam, Amsterdams Historisch Museum, Boerhave Museum, KrollerMuller, Boijmans van Beuningen

 

2010 - Studio opnamen nieuwe songs. (in totaal 10 uur nieuw materiaal)

Live in St.Tropez – Ruim1 uur durende eerste internet tv-special van 9 songs

 

2011 - One-Man-Show: “F#CK THE 70's in nieuwe “Feelgood Version” van 15 januari t/m 15 mei in het Theater van gebouw Beeld & Geluid - Mediapark -Hilversum. 100% uitverkocht.

Frankrijk live Singer-songwriter optredens aldaar (festival)

 

2012 – Ad als Singer-songwriter in plaatopname van zijn werk met MetroPole orkest

Losse optredens van de eerste versies van zijn nieuwe theaterprogramma:De Tirade Van de Dolle Hond! (singer-songwriter programma)

 

2013 - De Lulverhalen theatertour door Nederland met cabaretiers, schrijvers en performers. Stadsschouwburg Amsterdam – solo op Interactive poetry event: SPOKEN!

 

2014 - Theaterproject: Songhunters. Nederlandse Theatertour van 3 singer-songwriters: Ad Visser, JP den Tex en Jim de Groot 2015 - Verschijning van Ad’s boek: Strange Days - "Muzikale avonturen in de 60’s en de 70’s” Tevens serie speciale Strange Days live-performances.

 

2016 - Groots opgezette tentoonstelling ism Mr.Instant Image Action door Het Groninger Museum van Ad’s lied van 8 uur 39 minuten en 39 seconden: De Parade Van De Hemelse Tragedie als video-installatie. * Unieke Special Performance van de complete “Hemelse Tragedie op Noorderzon Festival. * Verschijnen van exclusieve, hand gesigneerde BookBox + CD: De Parade Van De Hemelse Tragedie, uitgebracht door Het Groninger Museum. * Start optredens van nieuw project "Ad Visser & Rousseau"met theaterprogramma.

 

2017 - Het Groninger Museum koopt de video-installatie: De Parade Van De Hemelse Tragedie.


AD VISSER'S MULTI-MEDIA PERFORMANCES:
> BLURP - 1965 Amsterdam, NL
> ADJÉÈF THE POET, his girl(s), his friend(s) & the rest of the world(s)1967 NL
> SOBRIETAS - 1982 Amsterdam, Munchen, Milano, Roma, Verona, Los Angeles
> THE SENSITIVE UNIVERSE -1984 Amsterdam Planetarium
> HI-TEC HEROES - 1987 Paris, Cites des Sciences
> THE SENSITIVE SOFTWARE - 1987 Amsterdam, Rai
> THE TALKINGHEAD EXPERIENCE - 1988 Amsterdam, Rai
> THE SENSITIVE CAR - 1989 Amsterdam, Rai
> AMSTERDAM COMPUTER ENSEMBLE, 1990 Amsterdam,Concertgebouw
> BERLIN BLUE WONDER - 1990 Berlin, Halle 1
> THE SENSITIVE LASER - 1990 Berlin, Halle 1
> HEART OF STONE - 1991 Utrecht Jaarbeurs
> XEDOFONE - 1991 Amsterdam Rai
> THE SOUNDCAGE - 1991 Frankfurt, Halle 5
> THE SENSITIVE SATTELITES - 1992 Geneva, Palais d'expo
> DIE ENTHOLUNG - 1992 Karlsruhe, Mercedes Benz Werke
> VIRTUAL VIPS - 1993 Amsterdam Rai
> THE PERFECT WORD - 1993, Amsterdam Rai
> BULLDOZER BALLET - 1994 Prins Clausplein
> THE SENSITIVE BRAIN - 1994 Utrecht, Jaarbeurs
> THE SENSITIVE HALL - 1994 Utrecht, Jaarbeurs
> THE SENSITIVE PERSONALITY - 1995 Hannover, Messe
> CANNES MON AMOUR - 1996 Cannes, Theatre Miramar
> XEROCLASSIQUE - 1996 Amsterdam, Rai
> DE CONTRAMBAS - 1997 Amsterdam, Dam
> THE SENSITIVE PAPER - 1997 Zulpich, Papierwerke
> 747 AIRBUZZ - 1998 Amsterdam, Schiphol Airport
> THE CAR-PHILHARMONIC-ORCHESTRA - 2001 Amsterdam, Rai

 

 

<fMain

 

 

©2014 – Ad Visser productions